19. jun, 2021

Voetbal Nederland - België

Ik werk zowel in Nederland als Vlaanderen. Dat stelt mij  soms voor dilemma’s. Zeker als het om voetbal gaat. Dat wil zeggen: de afgelopen jaren was de keus niet zo moeilijk. Nederland kwalificeerde zich noch voor het EK als het WK en dat is ook wel begrijpelijk. Als je die Hollandse rijkeluisjongetjes door het veld ziet sjokken, terwijl ze alleen denken aan hun bankrekening, dan is het niet verwonderlijk dat ‘we’ niet konden meedoen. Er was zelfs een mopje dat je op de tribunes waar Oranje speelde niet mocht roken, omdat er teveel brandhout op het veld liep. Dus heb ik mij twee jaar geleden bij de Delhaize een flink aantal Rode Duivels-attributen aangeschaft. Daaronder een grote Belgische vlag die ik tijdens wedstrijden van de Rode Duivels in Nederland ophing. Puur om de buren te jennen. Ook heb ik een Duivelse pet en een shirt van slechte kwaliteit maar met mooie Belgisch-satanische kleuren, eveneens om de Hollandse collega-dikkenekken de ogen uit te steken (niet letterlijk natuurlijk).

 Als Nederland wél meedoet aan een EK of een WK dan kent het enthousiasme geen grenzen. We noemen dat: ‘oranjegekte’. Mensen zijn dan zo gek om hun huizen compleet met oranjefolie te bedekken. Buren komen bij elkaar om de hele straat te versieren. Wint Nederland een wedstrijd dan denken de meeste Hollanders dat ‘we’ kampioen worden. Maar liefst 17 miljoen ‘bondcoaches’ geven hun mening. Voetbalprogramma’s zijn niet van de buis te rammen. De adrenaline giert door de steden, dorpen en zelfs de kleinste gehuchten. Helaas… meestal zit het niet mee. Zodra we verliezen zakt de oranjekoorts tot het nulpunt. De bondscoach wordt ontslagen en het bestuur van de KNVB treedt af. Ter compensatie kijken we dan naar de Belgen, in de hoop dat die Duitsland verstaan. Het EK, wat is dat? De beroemde voetballer Gary Linneker vatte het zo samen: ‘Dat is een toernooi waarin 24 landen spelen, het duurt teveel weken, waarna de Duitsers winnen’. Want dat is de angsgegner van iedere ploeg. De Nederlandse cabartier Youp van ’t Hek formuleerde het zo: Je weet het pas of je van ze gewonnen hebt als de Duitse spelersbus de grens naar Duitsland weer over is’. Hoe de uitslag zal worden weet ik bij het perse gaan van deze krant natuurlijk niet. Wél dat je in het leven soms keuzes moet maken.

 In de oudheid van de Bijbel, en dat verhaalt de Korinthebrief, wisten de nét bekeerde joden tot het Christendom ook niet voor welke doctrine ze moesten kiezen. Indertijd vond er een dispuut plaats tussen de kersverse kerkgangers of ze voor Paulus of Apollos moesten zijn. Beide waren bekwame theologen. Aan die discussie had Paulus weinig boodschap. Hij schreef in Korinthe 1 hoofdstuk drie:

 21 Laat daarom niemand roemen in mensen, want alles is van u:22 hetzij Paulus, hetzij Apollos, hetzij Kefas, hetzij de wereld, hetzij het leven, hetzij de dood, hetzij tegenwoordige dingen, hetzij toekomstige dingen, alles is van u.23 U echter bent van Christus en Christus is van God.

 In het dagelijks leven zijn er vaak dilemma’s die rechtstreeks met geloof hebben te maken. Ga je eenzame mensen wel of niet bezoeken. Bid en dank je nog steeds voor je dagelijks brood. Als je een flinke meevaller hebt, stop je dat dan helemaal in je eigen zak, of krijgt de kerk ook nog wat. Zoals we net lazen in de Korinthebrief: u bent van God. Wat van u is, is ook van Hem. 

 Nou wil ik niet eindigen met uw geld – Hollanders hebben toch al de naam dat ze tuk zijn op Eigentijdse Pegulanten. En  vooral om die in de eigen portemonnee te krijgen. Het gaat mij er om, dat we nadenken bij onze keuzes. Eerlijk gezegd… dat doe ik zelf ook niet altijd. Ons drukke leven, de rat-race jaagt ons vaak voort zonder dat we ons kunnen bezinnen op de dingen die in het leven wérkelijk belangrijk zijn. Naam daar eens de tijd voor. Nog even een uitsmijter tot slot: Nederland of België. Moge de beste winnen. Aan u om uit te maken wie dat is.