7. sep, 2020

Sanda en Luc

Het meest dierbare mensen op aarde zijn behalve mijn lief mijn kinderen. Misschien dat ik het ze het niet altijd laat merken, maar het is mijn eigen vlees en bloed. Daarom krijg ik tranen in mijn ogen als ik lees hoe de Katholieke Universiteit Leuven waar ik studeer omgaat met de trieste dood van student Sanda Dia. Dit gebeurde tijdens de ontgroening door de Studentenvereniging Reuzegom, een soort Belgisch equivalent van het Groningse Vindicat. Maar vergeleken met het schoelje van Reuzegom, zijn dat nog maagdelijke koorknaapjes en dito meisjes. De Katholieke Universiteit Leuven (KUL) nam vanaf het begin een afwachtende houding aan jegens dit dodelijke feit. Wellicht omdat de vaders en moeders van deze Reuzegommers belangrijke functies hebben in het Vlaamse openbare leven.

Wat er gebeurde

Wat er is gebeurd? Ik citeer de Volkskrant van 3 september 2020[1]:  ‘Hoewel het buiten amper 6 graden was, moesten de jongens urenlang halfnaakt in de met water gevulde put doorbrengen. Er volgden spelletjes: wie een verkeerd antwoord gaf, kreeg zaken als peper en mosselen te eten. Daarnaast moesten de feuten enorme hoeveelheden visolie drinken, maar ook urine. Ze werden gedwongen een levende goudvis te verorberen, de kop van een levende aal af te bijten, en kregen een pap waarin met de blender een muis is vermalen. Sanda Dia zat in een put met water. Zijn lichaamstemperatuur was nog maar 27 graden. Hij overleed. De sporen werden uitgewist. Reuzegom werd opgeheven’. En wat deed de Universiteit? Voorshands Niks. Even leek het erop dat de hele zaak met de mantel der liefde werd bedekt, dan wel de doofpot in zou gaan. Er volgde een flauwe reactie. Een natte wind in een netje. 

Zuiver het blazoen

De laatste reactie van de Universiteit luidt: ‘Om vanaf de start van het academiejaar de onderwijsactiviteiten veilig en sereen te laten verlopen, legt de KU Leuven ordemaatregelen op aan de studenten die betrokken waren bij de Reuzegom-doop van de overleden student Sanda Dia. De betrokken studenten krijgen tot het einde van het eerste semester van het academiejaar 2020-21 geen toegang tot de universiteitsgebouwen en kunnen ook bij interactief afstandsonderwijs geen actieve rol opnemen. Zij krijgen wel de mogelijkheid tot het volgen van digitale lessen waarvoor geen contact met medestudenten vereist is’. Ik ben het hier totaal niet mee eens. De universiteit dient deze ‘studenten’ met onmiddellijke ingang de toegang tot alle activiteiten van de Unief te ontzeggen tot er recht is geschied. Want de zaak ligt onder de rechter. Zelfs de verdenking aan deelname aan deze wrede ontgroening is genoeg om dit te doen. Al was het maar om het blazoen van deze hooggewaardeerde universiteit op voorhand te zuiveren. Helaas schiet die rechtszaak niet op, omdat de advocaten van de ouders van de Reuzegommers alle juridische trucs gebruiken om de zaak te vertragen.

Luc is deskundig

Als er één is op de unief hoe gezagsverhoudingen werken, dan is het de rector, Luc Sels. In zijn boek ‘Mensen Maken Het Verschil’, om precies te zijn Hoofdstuk 4 is te lezen[2]: ‘Doordat organisaties zich zo vaak blindstaren op de topprestaties van hun jonge medewerkers (lees: studenten. DB), bedekken ze de mindere kantjes van hun ‘supersterren’ soms net iets te veel met de mantel der liefde (…)Zeker wanneer de hipo’s doorgroeien naar een leidinggevende functie.Maar ook de positieve eigenschappen van iemand kunnen ervoor zorgen dat men ontspoort of te ver doorschiet’’. Dat is precies wat de rijkeluiskinderen van Reuzegom kenmerkt. Op zich veelbelovende studenten uit gegoede kringen, die zich echter te buiten gingen aan martelingen. Het hele geval doet denken aan het welbekende Experiment van Milgram[3], waarbij mensen zonder gezag ineens wél gezag mochten uitoefenen en zich ontwikkelden tot complete kampbeulen waar zelfs de Nazi’s nog rode konen van zouden krijgen. Zoiets is er ook met Reuzegom aan de hand. In het licht van wat rector Luc Sels schrijft, kan ik niet begrijpen dat de man zo mild is over de vermoedelijke daders. Die ‘zijn ontspoord en te ver doorschoten’. Zelfs zonder rechtszaak lijkt mij dit evident.

Ook ouders hebben recht

Ik vind ‘mijn unief’ een geweldige universiteit, althans voor zover het in ieder geval de faculteit betreft waaraan ik studeer: Theologie en Religiewetenschappen. Fijne proffen, prettige mensen. In dit licht moet je ook mijn reactie zien. Zoals blijkt uit de tekst uit Jesaja 30 : 18 (Oude vertaling) is de Bijbel een voorstander van recht. ‘Voorzeker, de HEERE is een God van recht.. Welzalig zijn allen die Hem verwachten’. Ook Jezus hamerde daar meerdere malen op. Daarom hoop ik voor álle ouders van de Unief dat de Unief ingrijpt. Want geen ouder wil de conclusie van ouders van Sanda Dia: ‘Mijn zoon ging voor een diploma naar de Universiteit. En we kregen een lijk terug’.

Kom op Luc. Toon het krachtige leiderschap dat je voorstaat in je boeken. En royeer die knakkers van Reuzegom – al is het maar tijdelijk tot er recht is geschied. In het belang van de unief en tot gemoedsrust van alle ouders. Want dat is ook een recht.

 

.