15. jun, 2020

Corona-kilo’s

Anders dan in Nederland gingen de afgelopen week in België de sportscholen weer open en dat heb ik geweten, want ik wilde er natuurlijk snel naar toe. Onder het motto ‘hoe dom kun je zijn’ heb ik weergaloos de apparaten bestegen en sindsdien loop ik rond met spierpijn. Maar dan wel van een lekker soort. Heerlijk, om na ruim 10 weken weer eens wat oudroest op tillen en je hart lekker te laten bonken op de stepmachine. Al met al schat ik dat ik zo’n 15% aan kracht heb ingeboet en qua spiermassa zal hetzelfde percentage spieren zijn getransformeerd in vet en spek. Kon ik mijn buik tot voor kort nog redelijk esthetisch houden, deze is inmiddels opgezwollen tot iets peerachtigs. Overigens is de buik op de foto niet van mij, zo erg is het nou ook weer niet. Edoch, ijdeltuit die ik ben zie ik  in de etalageruiten waarop ik soms angstvallig een blik werp dat het beter kan. Om dan snel weer door te lopen.

Franse Slag

Niet dat ik nou helemaal niets heb gedaan. Ik was nog in het bezit van een paar gewichten en wat dynabands. Amechtige heb ik op de grond gelegen om setupjes te maken en buikspieroefeningen te doen. Ik had zelfs nog wel een stepmachine. Deze is bepaald niet gesofisticeerd; die van de sportschool is veel beter. Het was derhalve meer een gedeeltelijke onderhoudsbeurt voor de spieren en longen. Hetzelfde gold voor mijn lief, die bij het Franse Decathlon flink wat spullen bestelde om fit te blijven. De Corona maar heel makkelijk de schuld gevend, bezorgde deze winkelketen de spullen pas naar zes weken. Sinds die tijd snap ik ook waar de uitdrukking ‘met de Franse Slag’ vandaan komt.

 Vliegtuigen

In Nederland gaan meer dan 2 miljoen mensen naar de sportschool en aan deze instellingen is het te danken dat de Grote Grijze Massa van mijn leeftijd nog hippend door de straten huppelt. Gezond en wel. Maar de sportscholen werden gesloten. Op het hoogtepunt van de epidemie had ik daar nog wel een beetje begrip voor. Maar nu zeker niet meer. De zogenaamde ‘collateral damage’ is waarschijnlijk heel groot na de Coronacrisis – die overigens nog niet eens voorbij is. Anders dan in andere sectoren beschikken de betere fitnesscentra over uitstekende mechanische ventilatiemogelijkheden waarbij de lucht een aantal malen per uur wordt gefilterd. Het zijn eigen vliegtuigen zonder vleugels in technisch opzicht. Want vliegen mogen wij wel, maar sporten niet. Dat is vreemd.

Zonde

Pas op 1 juli 2020 gaan de sportscholen weer op en in Nederland en dat is rijkelijk laat en zonde van de tijd. Natuurlijk is een afstand van anderhalve meter ten opzichte van je medesporter belangrijk, dat staat onomstotelijk vast. Maar het gaat niet aan om mensen de gezondheid waar ze recht op hebben te onthouden. Voorlopig maar weer 1x per week trainen bij www.city-fit.be in België en wachten tot www.sportcentrumiedema.nl in Nederland weer opengaat. Als één van de eerste lig ik straks kwijlend op de stoep!