17. jan, 2020

Nieuw leven met een baard...

Een baard hebben heeft invloed op je leven. Sinds ik die heb, daartoe aangezet door mijn lief, zijn de mensen aardiger tegen me. Vriendelijker en toegankelijker, terwijl ik zelf helemaal niet het idee heb dat ik anders ben geworden. Kwade dingen hoor je altijd achteraf. Mijn Vlaamse lief voegde mij vriendelijk doch beslist toe: ‘Vroeger had gij het aanzicht van een buitenwipper’. Het laatste ambt is de Belgische omschrijving van een woeste uitsmijter van een café. Een andere vriendin vlijde mij vervolgens met de term ‘gevangenbewaarder’. Dat hadden ze me wel wat eerder mogen vertellen.

 Het kwam zo: ik was op vakantie in Frankrijk waarbij ik niet de tijd nam om mijn gladde wangetjes te scheren. De stoppels groeiden aan tot een soort zwartgrijs gras, dat al jarenlang node had aan fris water. Mijn levensgezellin maande mij door te zetten en dat heb ik ook gedaan. Binnen een paar weken waren de stoppels aangegroeid tot een vierkleurenbaard (zwart, grijs, een beetje bruin en iets onbestemds).Sinds die tijd schijn ik een wat vriendelijker uiterlijk te hebben. ‘Het staat wat zachter’, zei een goede klant van me. ‘Het is net alsof je sympathieker bent’. Inderdaad… dat laatste had ik nog niet vaak gehoord, terwijl ik in de overtuiging verkeerde dat mijn aanschijn wel degelijk mogelijkheden opende in de richting van die gesteldheid.

 Men ging nog verder. ‘Je lijkt wel een beetje op Jezus’, zei iemand. Dat ging me te ver. Ik bestudeer deze Man wel via een leergang Theologie in Leuven, maar ik ben het niet. Dat blijkt ook uit de wufte zonden die ik heb overgehouden: op z’n tijd enkele biertjes en soms een overdadige Vlaamse friet. De geneugten van het leven zijn gebleven.

 Mensen worden vaak op hun uiterlijk beoordeeld. Ik ook. Variërend van arrogant (dat hoor ik de laatste tijd niet meer) tot zakelijke-boeventronie en alles wat daartussen ligt. Zelf ontkom ik er ook niet aan. Ik herinner me een sjofele man met vette haren die zich op mijn kantoor meldde om zaken te doen. Dat leek me niks en dat liet ik ook een beetje merken. Later bleek dat het een multimiljonair en kledingimporteur was met een enorm reclamebudget. Dat ging mooi mijn neus voorbij.

 Die baard hou ik…  Dat begrijp je wel…