16. jan, 2020

Telefoons kapot…digitaal dood!

De Wet van Murphy klopt. Vandaag viel mijn mobiele telefoon tegen het asfalt. Van alles geprobeerd om via het gebarsten scherm het dode apparaat tot leven te wekken, maar dat lukte niet. En dat, terwijl ik vanochtend ontdekte dat mijn vaste telefoon – inderdaad, die heb ik nog – ook stilzwijgend de geest had gegeven. Daar sta je dan midden in een weiland in de blakende zon, zonder verbindingsmiddelen. Het eerste wat je denkt is: ‘Even bellen naar Vodafone’. Maar ja, dat kan niet. Het enige wat mij restte was met rokende banden naar de binnenstad van Harderwijk te racen. Als een junk die een shot nodig heeft. Niet alleen voor het zakelijke.. maar vooral in het kader van de liefde. Mijn lief woont in België. Omdat ik geen postduiven heb, rooksignalen verwaaien en tamtamgeluid het niet haalt,  is een telefoon de enige verbinding als ik in Nederland ben.

Bijna Jankend ben ik bij Vodafone naar binnengestrompeld, om de aanwezige verkoper te smeken naar een oplossing. Die was er haast niet. Nadat de man het onderhavige contract uit de digitale muil van zijn computer had opgevist, kwamen we tot de ontdekking dat ik recht had op een ruiltelefoon, maar die zou pas de week daarop aankomen. Ook bleek ik niet verzekerd te zijn, terwijl ik meende dat die assurantie wel was afgesloten. Er ontbrak een handtekeningetje… dat wist ik niet.

Ik heb het goedkoopste toestel gekocht. De vriendelijke meneer van Vodafone die de spelonken van de telefonie kent, heeft met kunst- en vliegwerk het ding aan de praat gekregen. Met protocollen die eigenlijk niet eens bestaan, maar hij deed ‘t ! Tijdens dit proces ben ik – mensen omstotend op mijn run -  naar de Expert gehold om een nieuwe huistelefoon te kopen.

Vandaag verkeerde ik in digitale eenzaamheid. Mijn verbinding met de Wereld kwijnde in enkele seconden weg. Ik dacht nog: hoe ging dat vroeger. Maar dat is geen vergelijking. We zijn allemaal verslaafd aan onze levensader naar de buitenwereld. De navelstreng met het leven. Als die wordt afgebroken, ben je nergens meer. Binnenkort is mijn oorspronkelijke telefoon gerepareerd ten koste van veel geld. ‘Een geruststellende gedachte’, zei de verkoper, ‘Dan heb je altijd bereik’. Ik ben zelden iemand zo dankbaar geweest. Zwak hé….