2. dec, 2018

Gele Hesjes. Het was te verwachten...

Dat het recentelijk tot een uitbarsting met de ‘Gele Hesjes’ is gekomen, was te verwachten, aldus de Franse trendwatcher Dominique Cuvillier. Ongeveer twee jaar geleden interviewde ik hem in opdracht van www.holbox.nl. Dit in een rij van vijf Europese trendwatchers. Mijn verhalen verschenen in het internationale huismagazine van dit bedrijf, Instore Only. Tijdens dit interview gaf hij een indrukwekkende analyse van de Franse maatschappij. Daarbij voorspelde hij min of meer de revolutie van de Gele Hesjes.

“Onderhuids is er in Frankrijk veel aan de gang”, vertelde hij. “Er is een stille revolutie aan de gang die de aanzet vormt voor een enorme veranderingen in ons land”. Cuvellier: “De Fransen waren decennia lang in zichzelf gekeerd en keken uitsluitend naar hun eigen situatie die die ze nogal belabberd vonden. Wij Fransen klagen over alles en dat zie je in alle geledingen van de maatschappij. Waar het door komt? Ik denk door de korte termijnstrategie van de leiders. Mannen als De Gaulle en Pompidou hadden een visie. Dat gold ook voor Mitterrand. Dat was weliswaar een socialist, maar wel eentje met de grandeur van een Koning. Van de presidenten die daarna kwamen is vrijwel niemand in staat gebleken het land volledig te laten meeprofiteren van de globalisering. In plaats daarvan hield men de beperkte visie overeind van een sociaal stelsel dat niet meer van deze tijd is. En dat heeft jarenlang het consumentisme negatief beïnvloed. Het vertrouwen in de overheid is compleet verdwenen.”

Falende politiek

Cuvullier vindt dat jammer. “Dit land zit al tijden lang in een enorme depressie. De Fransen kregen een hekel aan zichzelf en dat is bepaald niet bevorderlijk voor een positieve toekomstvisie. Dat is jammer, want we hebben in dit land fantastische bedrijven en een benijdenswaardige cultuur, rijk aan een boeiende historie. Helaas hebben we te maken met een  falende politiek en de hoge werkeloosheid ten opzichte van andere Europese landen. Daar komt nog iets bij:  De Franse instellingen zijn te complex; de overheden zijn zo zwaar opgetuigd dat er geen aansluiting meer is met de verwachtingen en wensen van de burgers’.

 Chauvinisme

Toch houdt Cuvellier de moed er in, want: “Onderhuids is er in Frankrijk veel aan de gang”, herhaalt hij. “Het is een stille revolutie die de aanzet vormt voor een enorme veranderingen van het consumentisme in ons land. Frankrijk is in staat om de wereld te veranderen. Binnen enkele jaren zal dat blijken.” Over chauvinisme gesproken. Het gehele interview is te lezen via de volgende link: https://www.holbox.nl/media/downloads/trendwatchers/Holbox_Trendwatchers_NL.pdf