21. sep, 2018

De INGrijpt. Dan maar INGrijpen

Eigenlijk zou ik afscheid moeten nemen van de ING. Lafhartig als ik ben profiteer ik echter van haar digitale mogelijkheden en betalingsgemak en dat is zwak van me. Het is een bank zonder geweten. Dat ontdekte ik een jaar of 10 geleden toen een bankdirecteur uit een regio uit het Oosten des Lands kennis met me maakte. Samen met een partner hadden we een bureau dat zich bezig hield met interne positionering. De vraag van het bankmannetje was of we manier wisten om de gedragsregels van de bank wat ruimer te interpreteren en te omzeilen. Die regels verschenen automatisch bij bankmedewerkers op hun scherm als ze in de ochtend hun computer aanzetten. Dat hebben we geweigerd.

 

Nadat de Nederlandse staat van onze belastingcenten de ING had gered en ze de miljarden terug hadden betaald, bleek dat de ING niets had geleerd. Wellicht qua bedrijfsvoering wel een beetje, maar qua invoelend vermogen van het Nederlandse volk zeker niet. Opperbankier Hamers wilde zijn salaris verhogen met een truc. De ING-topman zou er vanaf dit jaar extra aandelen bij krijgen ter waarde van 50 procent van zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro. Omdat aan het grijpen van die aandelen geen prestatiedoelen zijn gekoppeld, valt de extra beloning niet onder het bonusplafond van 20 procent. Het feest ging onder de maatschappelijke druk niet door. Maar het fenomeen toonde wel aan dat de bank geen reet had geleerd. Natuurlijk was dat geen criminele daad, al werd dat door de Nederlandse bevolking wel zo gevoeld.

 

Voor het hekje!

Wél crimineel was het witwassen van zwart geld. Hoeveel dat is geweest weten we niet, maar de ING moet er voor miljarden hebben doorgejast, gelet op de boete die ze er voor kregen. Die komt neer op een betaling aan de Nederlandse staat van 775 miljoen. Dan hebben we het over een schikking. Liever had ik gehad dat de grijpgrage ING’ers voor het hekje hadden gestaan. Op opzettelijk witwassen door een gewone burger staat maximaal 4 jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie (78.000 euro). Op schuldwitwassen staat een maximumstraf van 1 jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie. Daarnaast kan het iemand worden verboden om bepaalde beroepen uit te oefenen, waaronder het beroep waarin hij zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen. Eigenlijk een topbestuurder als eindverantwoordelijke door de rechter aan de tand gevoeld moeten worden. Wie weet was hij dan de bak in gedraaid. Nu is directeur Timmermans ontslagen en als zondebok de financiële woestijn in gestuurd. Andere directeuren die ook verantwoordelijk waren blijven aan en mogen hun beroep nog steeds uitoefenen. Sinds enkele jaren leggen bankiers een eed af. We weten nu wat die waard is…

 

KNAPper?

Terug naar mijn klandizie van de ING. Die heeft handige digitale systemen, veel klantvriendelijker dan bij andere banken. Geld overmaken doe je in een ommezien en ze hebben handige apps. Veel handiger dan de Boerenbank – die een akkefietje had in Amerika – waarbij je met een moeilijke reader moet werken. Of de Belgische bank waar ik nog een rekeningetje heb (en die in 2009 nog werd veroordeeld wegens fraude in de negentiger jaren). Gemak dient de mens. Er niets is menselijker dan niet te leren van je fouten. De banken voorop. Eigenlijk zou ik afscheid van de ING moeten nemen. Misschien dat ik dat op een dag ook doe. Er zijn banken die slimmer, schoner en KNABper. De vraag is of ik van mijn eigen fout heb geleerd. En die is: klant blijven bij de ING.