23. aug, 2012

Moord per Facebook

Het was de voormalige cabaretier Henk Elsink die een jaar of dertig geleden als waarschuwing tegen moderne communicatiemiddelen een thriller schreef met de titel ‘Moord per Fax’. Alle communicatie gaat in dit boek via het faxverkeer, en dit blijkt uiteindelijk te kunnen leiden tot ontvoering en moord. De thriller schetst een beangstigend beeld van het gebruik en misbruik van moderne communicatiemiddelen. Aardig om te zien hoe snel 'modern' ouderwets wordt, met in gedachte dat indirect de eerste moord via ‘moderne’ communicatiemiddelen inmiddels heeft plaatsgevonden. Een nieuwsfeit dat de media nogal bezighoudt, vooral omdat het om heel jonge mensen gaat. Een jonge huurmoordenaar vermoordt een jong meisje na een facebookruzie.

 

Wie de importantie van jongeren voor Facebook beziet, kan alleen maar tot de conclusie komen dat Facebook allang geen spelletje meer is voor de jongeren. Het medium is nu doorgedrongen tot in de meest duistere krochten van de maatschappij. Maar het is vooral voor de jonge bloedjes bittere noodzaak om via dit medium te communiceren. Ze leven er mee. Zijn er verslaafd aan. Zes jaar geleden gold die verslaving voor MSN, dat inmiddels een zachte dood aan het sterven is. Het grote belang dat jonge lieden hechten aan Facebook blijkt ook uit een onderzoek van een jaar geleden van MTV. Eén van de opvallendste resultaten is, dat ze Facebook best verslavend vinden.

 

Wat jonge users het meest aantrekkelijk vinden in volgorde van belangrijkheid zijn:
1. Liking van statusupdates op foto’s
2. Reageren op foto’s en wallposts
3. Profielen van vrienden bekijken

Jongeren vinden het belangrijk om informatie te delen en te verkrijgen met en van vrienden op Facebook. 1 op de 2 jongeren zegt dat ze Facebook gebruiken om aan hun te vrienden te laten zien wat voor nieuwe dingen ze leuk/interessant vinden. Daarnaast is contact onderhouden met vrienden erg belangrijk. 78% denkt dat Facebook een goed platform is om jezelf neer te zetten door te laten zien van welke muziek, merken en films je fan van bent. Een vorm van zelfverwerkelijking dus.

Video’s kijken vinden jongeren erg leuk, via Facebook ontdekken ze nieuwe en amusante filmpjes. 54% Vindt het kijken naar video’s op Facebook verpozend, 51% prefereert Facebook om video’s te vinden op YouTube. Dit vooral omdat ze via Facebook ontdekken welke video’s relevant en belangrijk zijn voor hun vrienden. Makkelijk is het ook: 55% legt de benen op tafel en zoekt niet verder op anders sites. Het Facebook is hun enige informatiemedium. 40% van de jongeren vind Facebook heel belangrijk en 27% vindt het zelfs noodzakelijk om überhaupt te kunnen leven.

Facebook is een nieuwe virtuele wereld die grenst aan de echte. Een trend als Second Life die heel even succesvol leek, is inmiddels voorbij en staat bij jongeren op een zielige 14e plaats.  Facebook ontketent revoluties en wakkert ze aan. De digitale wereld om ons heen is een vleesgeworden woord met als macabere uitkomst: een moord. Naar analogie van het boek van Elsinck ligt er wellicht binnenkort een nieuwe thriller klaar: Moord per Facebook. Een griezelige gedachte dat die thriller niet meer geschreven behoeft te worden. Het is al gebeurd...

 

Foto: ANP Foto, Herman Pieterse