4. mrt, 2016

Nederland - Belgie: de cultuurverschillen

Nederland – België: cultuurverschil

Nederlanders maken de fout België als een soort zeer zuidelijke provincie van te beschouwen in plaats van een totaal ander land. Dat is een blunder die ik als Nederbelg maar wat vaak meemaak. Sinds ik een groot deel van mijn tijd doorbreng in Leuven, kan ik tot geen andere conclusie komen. Zodra je de grens over gaat, wordt België gewoon een andere land, waar de mensen anders praten en anders doen. Daarover gaan de komen VLOGs waarmee ik het internet ga bevuilen.

 

Toen mijn vrouw en ik trouwden, waarschuwde de toenmalige burgemeester van Harderwijk die als goede vriend als ambtenaar van de burgelijke stand optrad al voor de cultuurverschillen. Die zijn er ook gekomen, zij het dat die vaak leiden tot uiterst amusante situatie. Vlak nadat ik mijn hebben en houden naar België had verplaatst confronteerde mijn vrouw mij met de volgende zinsnede: ‘De tiret van mijn sjakosje is kapot, maar ik heb een nieuwe besteld en die komt de facteur binnenkort brengen’. Daar hield mijn taalknobbel mee op en ik begreep geen snars van wat ze zei. Later legde ze me uit dat een tiret een rittsluiting is en de sjakosje haar tasje, beide leenwoorden uit het Frans. De facteur bleek de postbode te zijn. Nederlanders denken vaak dat Belgen taalpuristen zijn, maar dat is een misvatting. Vlaamse Belgen verbasteren heel wat woorden uit het Frans. Zo heet een vrachtwagen een Camion en een politieman een Flic.

 Het grootste verschil zit ‘m in het feit dat Nederlanders Belgen uiterst amusant vinden, terwijl dat andersom helemaal niet zo is. Beneden de lijn van Antwerpen – Luik worden Nederlanders gezien als… ik citeer: Grootsprekende Dikkenekken. Dat manifesteert zich vooral in het zakenleven. Nederlanders worden door hun directheid als buitengewoon onbeschoft ervaren, een vreselijke eigenschap die ook menige Duitse zakenman kan onderschrijven. Niettemin vinden Belgen die directheid eigenlijk ook wel leuk, omdat ze dat vaak zelf missen. Eigenlijk zijn Nederlanders en Belgen een beetje jaloers op elkaar. En dat vind ik, mag rustig blijven. Want eigenlijk houden Belgen wel  best wel van Nederlanders en gelukkig is het andersom ook zo. Iedereen blij en tevreden.

 

Deze column is ook beschikbaar als vlog: https://youtu.be/6KQWmJBAp6U