28. jul, 2015

Douwe Egberts... hoe je op de koffie komt


Sinds enige tijd moet ik de koffie van Douwe Egberts niet meer. Niet omdat die mij niet smaakt, want het is hele goeie koffie. Ik zie daar vanaf omdat de nasmaak van een koffiemachine die allang niet meer in gebruik is, mij niet bevalt. Ongeveer een jaar geleden verhuisde mijn bedrijf, Broad Communications Company BV van het ene adres na het andere. De koffiemachine van Douwe Egberts namen we mee, maar die hadden we eigenlijk niet meer nodig. We mochten de koffiemachine van onze nieuwe huisbaas delen, alsook de koffie. Dat zat gewoon bij de huurprijs in. Helaas. We hadden nog een contract van € 238,-- per maand bij de bekende koffiebrander. En daar komen we maar niet van af. Sinds iets langer dan een jaar staat het ding nix te doen in het magazijn. En eigenlijk vinden we dat zonde van het geld. Dus dachten wij: laten ze dan ding maar ophalen. 

Douwe Egberts is twee eeuwen geleden opgericht door Egbert Douwe (ik verzin het niet), die ooit een handel begon in koffie, koloniale waren en andere zaken die nuttig voor het leven kunnen zijn. Zijn zoon Douwe Egberts nam de zaak over en maakte er een succes van. Lange tijd was het bedrijf onderdeel van Sara Lee, een groot concern in onder andere consumentenartikelen. Inmiddels is het onderdeel van het internationale Mondelez. Tezamen met een aantal andere koffiemerken heeft Douwe Egberts een omzet van bijna drie miljard euroo’tjes, al moeten we daarbij aantekenen dat DE Koffie het minder goed doet dan jaren ervoor. Doch dit even terzijde. 

Op een dag stond er inderdaad een afgezand van deze mondiale koffiebranders voor de deur om de pruttelmachine op te halen. Zeggen wij nog: ‘dan hoeven we zeker niet meer te betalen’. Dat moest wel. Voorlopig zitten we nog aan een koffiemachine vast tot ver in 2016. Ondernemers die nog zo’n machine willen bestellen, moeten op hun tellen passen als ze zo’n ding lang willen huren. Voor je het weet kom je bij DE op de koffie. 

Mocht u het contract willen overnemen, desnoods voor de helft, dan zijn wij er van af. Want Douwe Egberts is niet van zijn stuk te krijgen. Misschien gaat het daardoor allemaal wel wat minder. Flexibiliteit is immers de Grote Troef van het zakendoen.