4. mrt, 2015

De fitnessmarkt; pumpen of verzuipen

Sinds enige tijd mogen de zelfstandig gevestigde fitnessbedrijven vrezen voor de opkomst van Basic Fit. Met name in de hoofdsteden van de Benelux maken die furore. In Amsterdam, Antwerpen en Brussel zijn er meer dan tien vestigingen van deze keten. In toenemende mate penetreert deze slimme keten ook in de provincie en dat heeft gevolgen voor de bestaande fitnesscentra van zelfstandige ondernemingen, die tot voor kort in de provincie min of meer vrij spel hadden. Men kon daar de meest exorbitante prijzen rekenen en van een marketingstrategie was nauwelijks sprake. De opmars van de budget sportscholen is snel gegaan. Een maandabonnement kost bij Basic Fit rond de 15 euro, zowel in Nederland als België. In vergelijking daarmee is mijn Nederlandse sportschool bijna driemaal zo duur en die in België tweemaal. Inmiddels hebben beide hun prijzen aangepast, maar dat heeft een zeker deel van de leden niet mogen verhinderen om naar Basic Fit te gaan. Overigens is deze trend landelijk. Dit blijk van de Erasmus Universiteit van Rotterdam

 

Stampen 

De opmars van met name Basic-Fit is rigoureus en dat is te danken aan een nieuwe eigenaar.  In november 2013 kocht de private equity investeerder 3i een meerderheidsbelang van 55% in Basic-Fit, de grootste fitnessketen van Europa. Investeerder 3i, bekend van hun investering in retailer Action, betaalde een bedrag van circa 280 miljoen euro voor de overname. Doel van de overname was om een nog snellere nationale en internationale groei te realiseren en de huidige positie als marktleider verder te verstevigen, zo blijkt uit diverse persberichten. Tegenwoordig telt Basic-Fit reeds ver over de honderd vestigingen in Nederland. Ook in België wordt het ene centrum na het andere uit de grond gestampt. Dit heeft grote gevolgen voor de particuliere centra.

 

Verzadiging

Het onderzoek  voorspelt dat verzadiging van de markt in aantocht is en daarbij komen de prijsvechters in het voordeel: Tegenwoordig is fitness uitgegroeid tot één van de meest beoefende sporten in Nederland. De totale omzet van de branche geschat op circa 1 miljard euro. Met ruim 3 miljoen Nederlanders die aan fitness doen, zo'n 20% van de Nederlandse bevolking, is fitness voor veel Nederlanders onderdeel geworden van hun levensstijl. Maar juist door dit grote percentage dat al aan fitness doet lijkt het groeipotentieel vrij klein; de markt heeft te maken met verzadiging en er wordt zelfs een daling van het volume verwacht. Voor de traditionele fitnesscentra zal het moeilijk worden om te overleven, zeker voor de fitnesscentra die zich in het middensegment bevinden. Die zijn niet duur en ook niet goedkoop en bieden een service die tussen de luxe en goedkope centra inzitten. Daarom is het voor dit type bedrijven beter om door te groeien naar het luxe segment.

 

Luxe segment

In het luxe segment liggen de kansen op het gebied van intensieve persoonlijke begeleiding. Fitnesscentra in dit segment hebben de mogelijkheid om meer personal trainers aan te nemen met grotere kennis van zaken. Zij kunnen op die manier hun sporters kwalitatief goede en intensieve begeleiding bieden. Hierin kunnen weer verschillende programma's voor verschillende doelgroepen worden aangeboden, bijvoorbeeld voor ouderen of zieke mensen. Ze kunnen speciale pakketten bieden door de ‘jongere ouderen’, die dankzij hun ruimere bestedingsmogelijkheden aantrekkelijke klanten kunnen zijn. Ook samenwerking met zorgverzekeraars kan de nodige omzet binnen brengen. Ook persoonlijke begeleiding in combinatie met specialisatie in mensen met overgewicht zou in dit segment een goede mogelijkheid zijn. Hierbij zal de sporter intensief worden begeleid en regelmatig op de hoogte worden gehouden van zijn of haar ontwikkelingen. Ook groepslessen voor vrouwen, eventueel in bijvoorbeeld een zwembad als dit aanwezig is (aquarobics) behoort tot de mogelijkheden wat betreft specialisatie.

 

Aandacht verkopen

Belangrijk voor deze centra is ook, dat deze Unique Selling Points sterker communiceren. Tot nu toe was daar nauwelijks reden voor; de klanten kwamen toch wel en waren ook bereid om veel te betalen. De huidige fitnessbedrijven zullen er een schepje bovenop moeten doen met hun service en meer reclamebudget moeten uittrekken om genoemde USP’s te debiteren. Ook een grotere aandacht voor hun huidige klanten is van groot belang. Bestaande klanten leveren tegen de hogere prijs meer op. Door hogere service is het mogelijk om de positie van de luxe sportschool te consolideren. Daarbij spelen ook sociale media een grote rol, maar ook informatie op ouderwets papier. Fitnesscentra in het luxe segment kunnen niet concurreren met het mediageweld van de ketens met een groot budget. En dat moeten ze ook niet doen. Het enige wat ze kunnen doen is: aandacht geven aan bestaande en potentiële leden. Want dat is het grote manco van de goedkope ketens. Naarmate de economische situatie beter wordt, liggen hier de kansen. Maar dan moet die centra dat wel NU doen. En niet wachten tot de Grote Ketens deze categorie ook inpalmen.