18. jan, 2015

Nieuwe bril: Spec-koper.

Goedkoop is zeker geen duurkoop als het om een bril gaat van goedkope opticienketens. Overigens heb ik dat wel altijd gedacht, want de dure opticiens waar ik altijd naartoe ging, bezwoeren mij altijd dat ik na een aankoop bij de Hanzen Anders, Pearls en Specsavers snel een blinde-geleidehond nodig zou hebben. Een nieuwe bril heb ik inmiddels wel, gekocht bij de laatstgenoemde prijskrakende opticienketen. Ik denk dat ik die hond nooit nodig zal hebben.

 

Nijd

Ik heb sinds mijn 6e jaar al een bril met links -4 en rechts + 4 en dat is een crime voor elke oogarts en opticien. Daar komt nog bij dat ik focale glazen nodig heb. Harde en zachte contactlenzen heb ik ook geprobeerd, maar daar werden mijn ogen zo rood van dat ik moeiteloos in elke Draculafilm had kunnen spelen. Bijna 35 jaar heb ik bij dezelfde opticien mijn brillen gehaald en nooit heb ik goed door dit instrument kunnen kijken. De laatste dure ‘seh-machine’ , zoals een grappige Duitser het ornament ooit eens noemde, kostte me € 1350,-- Euro. Dat ding leverde nauwelijks een beter zicht op en het apparaat heeft ook niet lang geleefd. Na 11 weken brak er een poot vanaf toen ik in de Belgische Ardennen op reportage was. Een hele nieuwe bril kopen vond ik zonde van het geld, dus heb ik een plaatselijke opticien de glazen uit het oude montuur laten halen en die in een nieuw goedkoop montuur laten zetten. Het karwei was binnen 20 minuten geklaard en het kostte me € 83,-- euro. En ik kon er nog beter mee zien dan voorheen. Naar mijn eigen opticien ben ik nooit meer terug geweest. De oude nieuwe bril heb ik uit pure nijd en teleurstelling  weggedonderd.

 

Soepogen

Maar dan komt het moment, dat je toch weer een nieuwe bril moet hebben omdat de letters van je beeldscherm er grijs uit zien en mijn armen te kort worden om teksten te lezen. Ben ik maar eens naar Specsavers gegaan, onder het motto: baat het niet, erger kan het met mijn soepogen toch nooit worden. Voor de zekerheid ook Godelieve maar meegenomen voor de artistieke kant van de zaak. Afijn. Mijn kijkende lichaamsdelen  opgemeten door een bescheiden meneer van Specsavers. Ik heb twee brillen gekocht; één voor het normale gebruik en één voor het werk. De laatste om te lezen en te computeren. Slim advies van die meneer, waar mijn vroegere dure opticien nooit op was gekomen. Afijn, ik heb het gedaan, want ik kreeg toch twee brillen voor één geld.

 

Pinten

Vorige week heb ik ze alle twee opgehaald. Sindsdien weet ik wat een blinde moet ervaren als hij plotseling het daglicht ziet. Mijn bescheiden nieuwe opticien van de goedkope keten heeft een wereldprestatie geleverd door als eerste ooit mij niet één, maar twee brillen te verschaffen waardoor ik goed kan kijken. De kleuren zijn helderder, teksten zijn scherp omlijnd. Deze oogmeetkundige heeft me nog wel gewaarschuwd voor eventueel dubbel kijken, maar dat zijn we in België na het drinken van een paar straffe pinten behoorlijk gewend. Weinig last van gehad dus.  Kortom: goedkoop hoeft geen duurkoop te zijn. Duurkoop is overigens meestal wel duurkoop. Tot zo’n conclusie kun je alleen maar komen, als je de zaken eens door een andere bril b