2. apr, 2012

Waarom Wilders het niet haalt...

De komende verkiezingen gaat Wilders het niet redden met zijn partij. Dat ligt niet alleen aan het feit dat Brinkman met zijn afvallige discipelen ‘m is gesmeerd. Maar wel aan het feit dat het te vaak over hem gaat en we hem te vaak zien. Wilders zal ten ondergaan aan ‘overexposure’, een verschijnsel dat desastreuze gevolgen kan hebben voor wie het overkomt. De bekende cabaretier Wil Kan zei het in zijn oudejaarsconference van 1974 al: ‘Die fractieleiders krijg je met spons en zemelap nog niet van de kijkbuis af’. Hij had gelijk. Hij grapte over het vechtkabinet Den Uyl dat in 1977 ontplofte. Meer dan de helft van de ministers en staatssecretarissen van dit kabinet kwam nooit meer op een belangrijke plaats terug in de politiek. Er volgde geen tweede kabinet Den Uyl. Dat kwam omdat de voormalige minister-president bij de onderhandelingen ondanks een flinke zetelwinst door zelfoverschatting buiten spel werd gezet. Zowel de politiek als het volk, moesten ‘m niet meer. Over ‘Overexposure’ gesproken.

 

Dat laatste kwam acteur, spierbundel en later politicus Arnold Schwartzenegger maar liefst tweemaal. De populaire geweldenaar was tussen de jaren ’80 en ’90 zo vaak te zien dat het publiek er tabak van had. Toen zijn beste film uitkwam, The Last Action Hero, flopte deze dure productie alleen al om die reden. De rolprent kostte 85 miljoen dollar om ‘m te maken, maar bracht naar verluidt slechts 137.000 dollar op. Tweemaal was hij gouverneur van Californië. Grondwettelijk zat er voor hem geen derde ambtstermijn in, maar een trio overwinningen had er voor hem überhaupt niet meer ingezeten. Want zijn populariteit was zelfs onder zijn eigen partijgenoten tot onder de 30% gedaald. Hij beloofde het financieringstekort van 4,5 miljard dollar op te lossen, maar toen hij aftrad was dit tekort opgelopen tot 19 miljard. 

 

Dit alles zal ook Wilders overkomen. Hij belooft teveel en presteert te weinig. Dit, nog afgezien van zijn standpunten… we zien ‘m te vaak. Het gaat meestal over hem in bijna elk radio- en tv-programma. Nog een paar maanden en dan is iedereen ‘m spuugzat. We hoeven er niets meer aan te doen. Op een bepaald moment willen mensen gewoon eens iets anders. En wie dat is, wordt nu eenmaal bepaald bij het grootste opinieonderzoek van ons land: de stembus. Een voorbode daarvan zijn de peilingen. Houd ze in de gaten.