21. sep, 2014

De Grote Oorlog... blijft klein in Nederland

De Tweede Wereldoorlog maakte in Nederland een enorme indruk, waarschijnlijk omdat deze ook ons land trof. De eerste wereldoorlog is echter nagenoeg uit de geschiedenisboekjes verdwenen. Deze startte honderd jaar geleden met de moord op Maximiliaan van Oostenrijk. En dat was de aanleiding tot een oorlog die aan tientallen miljoenen mensen het leven heeft gekost. De indruk die dat heeft achtergelaten kun je nog altijd zien in België. In Leuven is tot en met eind september een grote tentoonstelling in de bibliotheek op het Ladeuzeplein. De originele bibliotheek is echter ooit met de grond gelijk gemaakt en later met steun van de Amerikanen herbouwd. Overal in het land zijn de sporen van die oorlog nog te zien en waar te nemen. Zeker rond de plaats Ieper, waar enorm is gevochten tussen diverse grootmachten. Dagelijks halen boeren nog munitie uit de weilanden. Baggeraars die bezig zijn met het uitdiepen van de rivier de IJzer halen nog dagelijks tussen de 50 en 100 stukken munitie uit het water. Het vinden van bommen en granaten kan nog wel honderden jaren doorgaan. Een vreselijke oorlog, zo wreed dat de Isis-strijders daarbij nog koorknapen zijn.

 

Nederland heeft nog wel wat gedaan voor de Belgen die met honderdduizenden de grens over vluchtten voor met name het Duitse geweld. In Harderwijk stond een zogenaamd ‘Belgenkamp’ waar duizenden soldaten werden geïnterneerd. Het boekje ‘Achter Pinnekesdraad’, verkrijgbaar bij het Stadsmuseum, getuigt daar nog van.

 

Op hun tochten door België plunderden de Duitsers alle dorpen en steden die ze tegenkwamen. Omdat ze onze zuiderburen verdachten van scherpschutterij werden er velen zonder vorm van proces gedood. Veel over die tijd staat in een indrukwekkend boek ‘14-18… Oorlog In België’ (588 lezenswaardige bladzijden). Het geeft een minutieus verslag van de oorlog, het dagelijks leven, het strijdtoneel en het leven van de burgers. De Belgen hebben afschuwelijk geleden. Er is ook heden ten dage geen Belg die geen herinneringen heeft aan die oorlog. Dat is ook te zien aan de vele monumenten in alle dorpen en steden, waar nog jaarlijks en soms wekelijks bloemen worden neergelegd. Een afschuwelijke oorlog zonder heroïek. Die in Nederland is weggestopt achter de coulissen van het toneel van de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend, dat wel.