11. mrt, 2012

Parlementaire enquetes en de archieven van de schurken

Iedereen herinnert zich nog de schandelijke vertoning van sommige CEO’s tijdens de parlementaire enquête over de bouwfraude. Een onderzoek dat vooral aantoonde dat de meest spitse directeuren en bestuurders spontane aanvallen kregen van dementie en Alzheimer. Hetzelfde zal straks zeker weer gebeuren met de parlementaire enquete naar woningbouwcorporaties. Ik citeer het een en ander uit het oeuvre van de heren magistraten en bestuurderen:  U herinnert zich vast nog wel de antwoorden op de vragen van de bouwfraude commissie:

  • Dat weet ik niet meer
  • Ik kan me dat niet meer herinneren
  • Mijn geheugen laat mij in de steek
  • Het is al lang geleden
  • Dat moet u anderen vragen


  • Foto, Ludo de Witte

Lumumba

Ik moest daar aan denken toen ik afgelopen zaterdag in de vermaarde Leuvense kroeg De Amedee aan de praat raakte met de parlementair verslaggever en journalist Ludo de Witte. Hij is vooral bekend geworden als auteur van een boek over de dood van Patrice Lumumba, de eerste premier van Belgisch Congo. Dankzij zijn jarenlange research ontdekte hij dat de Belgische regering zowel direct als indirect betrokken was bij de gevangenschap, brute mishandeling en tenslotte de executie van deze briljante leider. Dit blijkt echter niet uit de officiële stukken en een parlementaire enquête die er op volgde. De Witte: ‘Het meeste ben ik uiteindelijk te weten gekomen uit de persoonlijke archieven van mensen die er bij betrokken waren. Die hebben vaak niet eens de moeite genomen om de bewijzen van hun schurkenstreken te vernietigen . Integendeel. Vaak waren ze er ook nog trots op dat ze konden bewijzen wat ze op hun kerfstok hadden’.


Kerkhof

Binnenkort krijgen we weer zo’n parlementaire enquête over woningbouwcorporaties. De commissie zou er goed aan doen om de persoonlijke archieven van de hoofdrolspelers in beslag te nemen. De vraag is of na lezing daarvan,  er nog zo’n tv-spektakel nodig is. Ik denk van niet. De vermoedelijke daders liggen vermoedelijk bij Broad aan de overkant. Daar ligt het kerkhof.

 

Meer informatie over Ludo de Witte en zijn ondernzoek naar de dood van Lumumba: http://asp.gva.be/dossiers/-l/lumumba/dewitte.asp