27. okt, 2013

Dan maar een Poetitie Greenpeace

Rusland is een van de mooiste landen die ik ken. De afgelopen jaren bezocht is zowel Moskou als St. Petersburg, dit in het kader van de boeken die ik schrijf. Russen zijn bijna zonder uitzondering heel vriendelijke mensen, in ieder geval in de steden. Daarbuiten zijn ze wat norser, maar verder hele echte mensen. De overheid echter is uit een ander hout gesneden, dat merk je als er officiele zaken zijn. Maar ook dan heb je te maken met mensen met wie te praten valt. Het land geldt als corrupt, maar dat is met meer landen het geval en vaak nog veel erger. De overheid is ook anders dan bij ons. De macht zit ergens aan de top en dat werkt willekeur in de hand. De overheid is daarom soms ook niet redelijk en dat hadden de Greenpeace activisten even niet door. Voor ze een actie begonnen in de Noordpool tegen de Russen sprak één van de activisten nog: 'Desnoods ga ik de gevangenis in'. Die lol is er nu wel vanaf, want de Russische nor is nu eenmaal wat anders dan hier. De bravour is nu over. Kortom: de actie was 'een beetje dom' en aan de consequenties hebben de Greenpeacers niet gedacht. Langzamerhand dreigt thans hun gevangenschap uit het nieuws te verdwijen, op enkele krantenbericht na. 

 

Zwarte Piet

Dit alles kwam spontaan bij mij op toen er tweemiljoen handtekeningen binnen kwamen tegen het verdwijnen van Zwarte Piet. Van het lot van Nederlanders in vreemde gevangenissen trekken we ons niets aan en dat stoort me. Vandaar mijn actie: Poetitie. Het zou net zo goed een actie kunnen zijn voor Nederlanders die schuldig dan wel onschuldig in allerlei  andere in norren in de wereld zitten. 

 

Landgenoten

Ik ben geen aanhanger van Greenpeace, integendeel. Al jaren geleden heb ik mijn lidmaatschap opgezegd toen het verhaal van deze organisatie over het slopen van de Brent Spar, een booreiland van Shell, gebaseerd bleek te zijn op leugens. En ook daarna bleek dat Greenpeace in haar eerste leugentje niet is gebarsten. De actie in de Noordpool is eigenzinnig en onnadenkend. Je kunt op je vingers uittellen dat Russen zoiets niet over hun kant laten gaan, en dat is ook niet gebeurd. Ik kan ze zelfs geen ongelijk geven, al had het voor mij wel wat minder gekund.  Maar dat landgenoten verkommeren in gevangenissen ver van hier, is te ergelijk voor woorden. Daarom dient iedereen de facebookpagina te liken die ik heb aangemaakt. Wellicht dat het helpt om deze zeeschuimende domme padvinders uit de petoet te krijgen. Want een lolletje is het daar zeker niet. En het zijn wel uw en mjn landgenoten die probeerden iets goeds te doen voor de mensheid. Dat valt dan wel weer te prijzen. Like de pagina: Dank u!

https://www.facebook.com/pages/Poetitie/623778610976021