6. feb, 2012

NS. Nutsnutten


‘De organisatie van NS is zo amateuristisch dat het een wonder is dat er überhaupt nog treinen rijden, ook als het niet sneeuwt’, sprak een goede vriend van me die jarenlang commissaris was bij NS. Hij zei dat toen onze nationale spoortreinen niet meer door herfstige bladermassa’s konden rijden en een paar weken later alle treinen stilstonden vanwege de sneeuw. Het laatste las ik twee jaar geleden op Nu.nl toen ik voor een reportage voor een klant een aantal dagen in Moskou verbleef. Er stond in Moskau 1300 kilometerfile (even veel als in België in het weekend van 3 – 5 februari toen het sneeuwde) maar de treinen reden. Zowel in de Metro als in het hele land. Dat werd ook beaamd door een correspondent van de Volkskrant die ik in het vliegtuig sprak. ‘De files rond Moskou zijn berucht’, zei hij, ‘maar de treinen rijden altijd’.

 

Het afgelopen weekend was het verkeer in België een puinhoop, met name op vrijdag 3 februari. Gelukkig was ik op donderdag al thuis in Leuven, dus hoefde ik daar niet van mee te genieten. Al rond de middag meldde de BRT dat in Nederland de treinen niet meer reden. Dit in tegenstelling tot België, waar geeneens vertraging optrad.

 

Dat NS labbekakt met de dienstregeling komt door privatisering. Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk. Dat gaat ten koste van de service. Sommige bedrijven horen naar mijn mening in overheidshanden. Zoals de post, de tram, de bussen, openbaar vervoer en de vaste telefoon. Ik ben bepaald geen socialist, maar sommige middelen horen in handen van de staat. Ik ben een voorstander van vrij ondernemerschap. Maar ex-staatbedrijven verstaan die kunst nu eenmaal niet. En ze zullen het ook nooit leren. Het zijn nutsbedrijven die zijn verworden tot eh…nutsnutten. De metafoor hoef ik u hopelijk niet uit te leggen.