Met De Blik Van Dick

19. jun, 2021

Ik werk zowel in Nederland als Vlaanderen. Dat stelt mij  soms voor dilemma’s. Zeker als het om voetbal gaat. Dat wil zeggen: de afgelopen jaren was de keus niet zo moeilijk. Nederland kwalificeerde zich noch voor het EK als het WK en dat is ook wel begrijpelijk. Als je die Hollandse rijkeluisjongetjes door het veld ziet sjokken, terwijl ze alleen denken aan hun bankrekening, dan is het niet verwonderlijk dat ‘we’ niet konden meedoen. Er was zelfs een mopje dat je op de tribunes waar Oranje speelde niet mocht roken, omdat er teveel brandhout op het veld liep. Dus heb ik mij twee jaar geleden bij de Delhaize een flink aantal Rode Duivels-attributen aangeschaft. Daaronder een grote Belgische vlag die ik tijdens wedstrijden van de Rode Duivels in Nederland ophing. Puur om de buren te jennen. Ook heb ik een Duivelse pet en een shirt van slechte kwaliteit maar met mooie Belgisch-satanische kleuren, eveneens om de Hollandse collega-dikkenekken de ogen uit te steken (niet letterlijk natuurlijk).

 Als Nederland wél meedoet aan een EK of een WK dan kent het enthousiasme geen grenzen. We noemen dat: ‘oranjegekte’. Mensen zijn dan zo gek om hun huizen compleet met oranjefolie te bedekken. Buren komen bij elkaar om de hele straat te versieren. Wint Nederland een wedstrijd dan denken de meeste Hollanders dat ‘we’ kampioen worden. Maar liefst 17 miljoen ‘bondcoaches’ geven hun mening. Voetbalprogramma’s zijn niet van de buis te rammen. De adrenaline giert door de steden, dorpen en zelfs de kleinste gehuchten. Helaas… meestal zit het niet mee. Zodra we verliezen zakt de oranjekoorts tot het nulpunt. De bondscoach wordt ontslagen en het bestuur van de KNVB treedt af. Ter compensatie kijken we dan naar de Belgen, in de hoop dat die Duitsland verstaan. Het EK, wat is dat? De beroemde voetballer Gary Linneker vatte het zo samen: ‘Dat is een toernooi waarin 24 landen spelen, het duurt teveel weken, waarna de Duitsers winnen’. Want dat is de angsgegner van iedere ploeg. De Nederlandse cabartier Youp van ’t Hek formuleerde het zo: Je weet het pas of je van ze gewonnen hebt als de Duitse spelersbus de grens naar Duitsland weer over is’. Hoe de uitslag zal worden weet ik bij het perse gaan van deze krant natuurlijk niet. Wél dat je in het leven soms keuzes moet maken.

 In de oudheid van de Bijbel, en dat verhaalt de Korinthebrief, wisten de nét bekeerde joden tot het Christendom ook niet voor welke doctrine ze moesten kiezen. Indertijd vond er een dispuut plaats tussen de kersverse kerkgangers of ze voor Paulus of Apollos moesten zijn. Beide waren bekwame theologen. Aan die discussie had Paulus weinig boodschap. Hij schreef in Korinthe 1 hoofdstuk drie:

 21 Laat daarom niemand roemen in mensen, want alles is van u:22 hetzij Paulus, hetzij Apollos, hetzij Kefas, hetzij de wereld, hetzij het leven, hetzij de dood, hetzij tegenwoordige dingen, hetzij toekomstige dingen, alles is van u.23 U echter bent van Christus en Christus is van God.

 In het dagelijks leven zijn er vaak dilemma’s die rechtstreeks met geloof hebben te maken. Ga je eenzame mensen wel of niet bezoeken. Bid en dank je nog steeds voor je dagelijks brood. Als je een flinke meevaller hebt, stop je dat dan helemaal in je eigen zak, of krijgt de kerk ook nog wat. Zoals we net lazen in de Korinthebrief: u bent van God. Wat van u is, is ook van Hem. 

 Nou wil ik niet eindigen met uw geld – Hollanders hebben toch al de naam dat ze tuk zijn op Eigentijdse Pegulanten. En  vooral om die in de eigen portemonnee te krijgen. Het gaat mij er om, dat we nadenken bij onze keuzes. Eerlijk gezegd… dat doe ik zelf ook niet altijd. Ons drukke leven, de rat-race jaagt ons vaak voort zonder dat we ons kunnen bezinnen op de dingen die in het leven wérkelijk belangrijk zijn. Naam daar eens de tijd voor. Nog even een uitsmijter tot slot: Nederland of België. Moge de beste winnen. Aan u om uit te maken wie dat is.

 

 

7. sep, 2020

Het meest dierbare mensen op aarde zijn behalve mijn lief mijn kinderen. Misschien dat ik het ze het niet altijd laat merken, maar het is mijn eigen vlees en bloed. Daarom krijg ik tranen in mijn ogen als ik lees hoe de Katholieke Universiteit Leuven waar ik studeer omgaat met de trieste dood van student Sanda Dia. Dit gebeurde tijdens de ontgroening door de Studentenvereniging Reuzegom, een soort Belgisch equivalent van het Groningse Vindicat. Maar vergeleken met het schoelje van Reuzegom, zijn dat nog maagdelijke koorknaapjes en dito meisjes. De Katholieke Universiteit Leuven (KUL) nam vanaf het begin een afwachtende houding aan jegens dit dodelijke feit. Wellicht omdat de vaders en moeders van deze Reuzegommers belangrijke functies hebben in het Vlaamse openbare leven.

Wat er gebeurde

Wat er is gebeurd? Ik citeer de Volkskrant van 3 september 2020[1]:  ‘Hoewel het buiten amper 6 graden was, moesten de jongens urenlang halfnaakt in de met water gevulde put doorbrengen. Er volgden spelletjes: wie een verkeerd antwoord gaf, kreeg zaken als peper en mosselen te eten. Daarnaast moesten de feuten enorme hoeveelheden visolie drinken, maar ook urine. Ze werden gedwongen een levende goudvis te verorberen, de kop van een levende aal af te bijten, en kregen een pap waarin met de blender een muis is vermalen. Sanda Dia zat in een put met water. Zijn lichaamstemperatuur was nog maar 27 graden. Hij overleed. De sporen werden uitgewist. Reuzegom werd opgeheven’. En wat deed de Universiteit? Voorshands Niks. Even leek het erop dat de hele zaak met de mantel der liefde werd bedekt, dan wel de doofpot in zou gaan. Er volgde een flauwe reactie. Een natte wind in een netje. 

Zuiver het blazoen

De laatste reactie van de Universiteit luidt: ‘Om vanaf de start van het academiejaar de onderwijsactiviteiten veilig en sereen te laten verlopen, legt de KU Leuven ordemaatregelen op aan de studenten die betrokken waren bij de Reuzegom-doop van de overleden student Sanda Dia. De betrokken studenten krijgen tot het einde van het eerste semester van het academiejaar 2020-21 geen toegang tot de universiteitsgebouwen en kunnen ook bij interactief afstandsonderwijs geen actieve rol opnemen. Zij krijgen wel de mogelijkheid tot het volgen van digitale lessen waarvoor geen contact met medestudenten vereist is’. Ik ben het hier totaal niet mee eens. De universiteit dient deze ‘studenten’ met onmiddellijke ingang de toegang tot alle activiteiten van de Unief te ontzeggen tot er recht is geschied. Want de zaak ligt onder de rechter. Zelfs de verdenking aan deelname aan deze wrede ontgroening is genoeg om dit te doen. Al was het maar om het blazoen van deze hooggewaardeerde universiteit op voorhand te zuiveren. Helaas schiet die rechtszaak niet op, omdat de advocaten van de ouders van de Reuzegommers alle juridische trucs gebruiken om de zaak te vertragen.

Luc is deskundig

Als er één is op de unief hoe gezagsverhoudingen werken, dan is het de rector, Luc Sels. In zijn boek ‘Mensen Maken Het Verschil’, om precies te zijn Hoofdstuk 4 is te lezen[2]: ‘Doordat organisaties zich zo vaak blindstaren op de topprestaties van hun jonge medewerkers (lees: studenten. DB), bedekken ze de mindere kantjes van hun ‘supersterren’ soms net iets te veel met de mantel der liefde (…)Zeker wanneer de hipo’s doorgroeien naar een leidinggevende functie.Maar ook de positieve eigenschappen van iemand kunnen ervoor zorgen dat men ontspoort of te ver doorschiet’’. Dat is precies wat de rijkeluiskinderen van Reuzegom kenmerkt. Op zich veelbelovende studenten uit gegoede kringen, die zich echter te buiten gingen aan martelingen. Het hele geval doet denken aan het welbekende Experiment van Milgram[3], waarbij mensen zonder gezag ineens wél gezag mochten uitoefenen en zich ontwikkelden tot complete kampbeulen waar zelfs de Nazi’s nog rode konen van zouden krijgen. Zoiets is er ook met Reuzegom aan de hand. In het licht van wat rector Luc Sels schrijft, kan ik niet begrijpen dat de man zo mild is over de vermoedelijke daders. Die ‘zijn ontspoord en te ver doorschoten’. Zelfs zonder rechtszaak lijkt mij dit evident.

Ook ouders hebben recht

Ik vind ‘mijn unief’ een geweldige universiteit, althans voor zover het in ieder geval de faculteit betreft waaraan ik studeer: Theologie en Religiewetenschappen. Fijne proffen, prettige mensen. In dit licht moet je ook mijn reactie zien. Zoals blijkt uit de tekst uit Jesaja 30 : 18 (Oude vertaling) is de Bijbel een voorstander van recht. ‘Voorzeker, de HEERE is een God van recht.. Welzalig zijn allen die Hem verwachten’. Ook Jezus hamerde daar meerdere malen op. Daarom hoop ik voor álle ouders van de Unief dat de Unief ingrijpt. Want geen ouder wil de conclusie van ouders van Sanda Dia: ‘Mijn zoon ging voor een diploma naar de Universiteit. En we kregen een lijk terug’.

Kom op Luc. Toon het krachtige leiderschap dat je voorstaat in je boeken. En royeer die knakkers van Reuzegom – al is het maar tijdelijk tot er recht is geschied. In het belang van de unief en tot gemoedsrust van alle ouders. Want dat is ook een recht.

 

.

 

 

 

 

2. jul, 2020

Nu we toch in Nederland bezig zijn met excuses aan te bieden en spijt te betuigen, wil ik dat wij nu ook eens wat excuses gaan eisen van landen die óns iets hebben aangedaan. Of dat nog steeds doen. En wel van een aantal kwalijke naties die hier ooit niet bepaald zachtzinnig zijn bezig geweest. Om te beginnen van Italië. Dat land heeft Nederland via de Romeinen een paar eeuwen bezet, zodat onze voorouders, de Batavieren daar behoorlijk last van hebben gehad. Vervolgens excuses van Rusland, omdat hun voorzaat Atilla de Hun vanuit de Oeral in 435 ons land binnenviel. Hij roofde en verkrachtte onze vrouwen en dat is tegenwoordig niet netjes meer.  Dus Poetin komt hier niet mee weg en kan zijn Roebels gaan aanspreken . Ook wil ik verontschuldigingen van de Noorwegen, voor wat de Noormannen bij ons hebben uitgevreten. Die hebben Wijk bij Duurstede platgebrand en dat zit nog steeds in ons collectieve geheugen. Ook de Franse president Macron zal diep in de buidel moeten tasten vanwege de verovering van ons land door Koning Clovis. Maar die mag wat minder betalen, want naar verluidt was die Christelijk en dat doet het goed in ons Bijbel-lezende landje. Verder krijgen we ook nog een lieve duit van Spanje, omdat Karel de Vijfde en Philps de Tweede in ons land vervelend hebben geplaagd en onze edelen op de brandstapel hebben gezet. Ik noem een Egmond en Hoorne. Dat zijn we nog niet vergeten, ook herschrijven we de geschiedkundige canon duizend maal. Weliswaar heeft Piet Hein later wat pecunia teruggehaald van de schuld door de Zilvervloot te veroveren op de Spanjaarden… maar dat is Klein Bier ten opzichte van de belastingen die de Hertog van Alva ons oplegde. Dan krijgen we ook nog wat pegulanten van de Engelsen, met wie we maar liefst driemaal in oorlog waren. Verzachtende omstandigheid is dat ze meegeholpen hebben om ons land van de Duitsers te bevrijden. De Brexit lijkt mij een voldoende straf. We zullen het daarbij laten. Verder mogen de Denen ook de beurs trekken, want in de zestiende eeuw hebben ze de Sont afgesloten voor onze handelsvloot. Een vuige daad waardoor we bijna onze laatste öre hadden versnoept. En wederom moeten we een extraatje krijgen van de Fransen die onder leiding van Napoleon Bonaparte ons land voor de tweede maal veroverde. Als ze dat nog een keer doen, dan gaan we er nooit meer op vakantie. En willen we ook hun wijn nietmeer. Die kunnen we ook zelf maken in Limburg en Ermelo. Van de Duitsers hoeven we niks want na de oorlog kregen we een paar stukjes land van Duitsland dankzij de vrede van Jalta. Dat hebben onze Oosterburen teruggekocht in 1960 voor 280 miljoen Mark (nu bijna 1 miljard Euro waard), dus daar hebben we wel wat aan verdiend. Zo zijn er wel meer landen die hun excuses en geld aan ons moeten aanbieden. Bijvoorbeeld de Belgen die zich in 1834 van ons afscheidden. Maar daar hoeven we eigenlijk nix van te hebben. Ze worden genoeg gestraft door de eeuwigdurende taalstrijd die ze zelf hebben opgeroepen door de hele natie na die tijd te verfransen. Dat moeten ze zelf maar oplossen. Eigenlijk moeten we de Friezen er ook van langs geven, want die hebben Bonifatius vermoord. Maar omdat ze ook bij Nederland horen is dat een sigaar uit eigen doos. Kortom…. We hebben nog heel wat tegoed aan excuses en geld. Zoals van Luxemburg omdat we daar naar goed Hollands gebruik niet meer kunnen witwassen. Dat geldt ook voor Liechtenstein, Andorra en Guernsey om dezelfde reden. Kortom: wat in het vat zit verzuurt niet. Dat wordt vangen. ’n Kwestie van volhouden. En een mooie opdracht voor ons kabinet. Binnenkort start ik een petitie, want dat geld kunnen we na de Coronacrisis goed gebruiken… Als het veel is, laat dan die late excuses maar zitten:) 

16. jun, 2020

Sinds enige dagen besef ik hoe opgehokte kippen zich voelen. Opgesloten! Tot die conclusie kun je alleen maar komen als je na enkele maanden weer onder de mensen komt. Die behoefte heb ik meestal niet. Schrijven van reportages en het monteren van filmpjes is nu eenmaal een ascetische bezigheid, waarbij je het liefst niemand om je heen hebt. In het begin van de lockdown heb ik het kantoortje dat een opdrachtgever mij ter beschikking heeft gesteld spoorslags verlaten. Om vervolgens mij naar mijn lief in België te spoeden, want in de nacht van 20 of 21 maart sloot België de grenzen en in die bewuste nacht kon ik nog nét de grens over. Vervolgens ben ik bijna een maand bij mijn lief gebleven, daarbij de huidige tijden zegenend; je kunt overal werken waar je wilt. En omdat mijn lief gezonder voedsel maakt dan ikzelf, ben ik onder haar tedere hand en zuinig-calorische kookkunst ook nog afgevallen. Maar eens moet je terug. Want ik heb opdrachtgevers in Nederland die op mij rekenen, al moet ik toegeven dat mijn goede vriend Henk mij geweldig wist te vervangen.

 Teruggekomen in Nederland heb ik mijn domicilie definitief verplaatst naar mijn appartement, deels om praktische redenen. In de directe omgeving daarvan moet ik ook regelmatig werken en kan ik het zelfs lopend af. Gevolg is dat ik ruim acht weken in mijn kleine appartement van 36 m2 heb doorgebracht. In die tijd heb ik mijn werk zodanig georganiseerd dat ik dankzij enkele investeringen heel flexibel ben geworden. Dat is mede te danken aan mijn slimme computerboer www.avensys.nl die de nodig technische zaken aan elkaar heeft geknupt. Heel belangrijk, want daardoor kon ik ook weer terug naar mijn inmiddels ontmantelde kantoortje. En da’s fijn. Want dan merk je, dat het leven en werken in je eentje toch een eenzaam bestaan is. De mensen van www.dialocid.com – de opdrachtgever van het kantoortje – zijn toch min of meer collega’s van je geworden. En dat is fijn.

Voor enkele bedrijven verzorg ik bedrijfsnieuws. Bij het vergaren daarvan heb ik gelijkgestemde zielen geïnterviewd, die ook waren opgehokt. Net als ik mis je de gesprekken bij de koffieautomaat, het kletsen op de parkeerplaats en het delen van ervaringen. Hoewel we de deur niet bij elkaar plat lopen is het toch fijn om af en toe je snoet buiten de deur te steken voor een gezellige kout over iets onbenulligs. Zeker nu ik mijn kantoor opnieuw heb ingericht is het fijn om weer onder de mensen te zijn. Tenslotte zijn we sprekende beesten die elkaar niet kunnen missen. Dat besef is misschien de winst van de afgelopen tijden.

 

Helaas zitten de kilo’s er weer aan…

 

 

 

15. jun, 2020

Anders dan in Nederland gingen de afgelopen week in België de sportscholen weer open en dat heb ik geweten, want ik wilde er natuurlijk snel naar toe. Onder het motto ‘hoe dom kun je zijn’ heb ik weergaloos de apparaten bestegen en sindsdien loop ik rond met spierpijn. Maar dan wel van een lekker soort. Heerlijk, om na ruim 10 weken weer eens wat oudroest op tillen en je hart lekker te laten bonken op de stepmachine. Al met al schat ik dat ik zo’n 15% aan kracht heb ingeboet en qua spiermassa zal hetzelfde percentage spieren zijn getransformeerd in vet en spek. Kon ik mijn buik tot voor kort nog redelijk esthetisch houden, deze is inmiddels opgezwollen tot iets peerachtigs. Overigens is de buik op de foto niet van mij, zo erg is het nou ook weer niet. Edoch, ijdeltuit die ik ben zie ik  in de etalageruiten waarop ik soms angstvallig een blik werp dat het beter kan. Om dan snel weer door te lopen.

Franse Slag

Niet dat ik nou helemaal niets heb gedaan. Ik was nog in het bezit van een paar gewichten en wat dynabands. Amechtige heb ik op de grond gelegen om setupjes te maken en buikspieroefeningen te doen. Ik had zelfs nog wel een stepmachine. Deze is bepaald niet gesofisticeerd; die van de sportschool is veel beter. Het was derhalve meer een gedeeltelijke onderhoudsbeurt voor de spieren en longen. Hetzelfde gold voor mijn lief, die bij het Franse Decathlon flink wat spullen bestelde om fit te blijven. De Corona maar heel makkelijk de schuld gevend, bezorgde deze winkelketen de spullen pas naar zes weken. Sinds die tijd snap ik ook waar de uitdrukking ‘met de Franse Slag’ vandaan komt.

 Vliegtuigen

In Nederland gaan meer dan 2 miljoen mensen naar de sportschool en aan deze instellingen is het te danken dat de Grote Grijze Massa van mijn leeftijd nog hippend door de straten huppelt. Gezond en wel. Maar de sportscholen werden gesloten. Op het hoogtepunt van de epidemie had ik daar nog wel een beetje begrip voor. Maar nu zeker niet meer. De zogenaamde ‘collateral damage’ is waarschijnlijk heel groot na de Coronacrisis – die overigens nog niet eens voorbij is. Anders dan in andere sectoren beschikken de betere fitnesscentra over uitstekende mechanische ventilatiemogelijkheden waarbij de lucht een aantal malen per uur wordt gefilterd. Het zijn eigen vliegtuigen zonder vleugels in technisch opzicht. Want vliegen mogen wij wel, maar sporten niet. Dat is vreemd.

Zonde

Pas op 1 juli 2020 gaan de sportscholen weer op en in Nederland en dat is rijkelijk laat en zonde van de tijd. Natuurlijk is een afstand van anderhalve meter ten opzichte van je medesporter belangrijk, dat staat onomstotelijk vast. Maar het gaat niet aan om mensen de gezondheid waar ze recht op hebben te onthouden. Voorlopig maar weer 1x per week trainen bij www.city-fit.be in België en wachten tot www.sportcentrumiedema.nl in Nederland weer opengaat. Als één van de eerste lig ik straks kwijlend op de stoep!